Рисковете при покупка на автомобили от търг

Често получаваме обаждания от хора, които търсят помощ, защото сами са си закупили автомобил от търг в Канада или САЩ. Търсят ни не само понеже не могат сами да организират транспортирането на закупената кола, а и защото се оказват в безизходна позиция, в която новата им придобивка не може дори да напусне пределите на търга.

Търгът за автомобили е метод за закупуване на употребявани превозни средства, който често се пренебрегва - понякога с основателна причина. Предприемането на участие в търг за незапознатите търговци може да бъде цяло приключение. Закупуването на добър автомобил на много ниска цена е постижимо, но тази сделка може да се развали поради много причини, и дори да си създадете разходи, които не сте предвидили в бюджета си.

Най-лошият сценарий не е, че ще приключите покупката с празни ръце, а това че несъзнателно ще попаднете в капана да притежавате автомобил, който се намира на 10 000 км. от вас, и вие не можете да получите. Ако нещо от казаното до тук ви е познато – съжаляваме.

От друга страна, ако се доверите на опитен и сигурен вносител, може да си спестите много разходи и време при закупуването на мечтания автомобил.

Ще ви разкрием няколко „подводни камъка“, които ние задължително проверяваме и уточняваме при покупката на автомобили от търг.

Скрити такси

Когато мислите за покупка на автомобил отвъд океана, винаги планирайте разходите след придобиването на автомобила. А те не са малки. След заплащането на цената на МПС-то към търга следват такса за вход/изход, такса за наддаване в Интернет, комисионна на търга, транспорт от склада на търга до пристанище, товарене, такси за контейнеризация и деконтейнеризация, мито, ДДС и др. разходи, чиито размер понякога не може да се предвиди на 100%.

Тук ще ви разкажем накратко за един пострадал българин, който ни се обади за помощ, понеже беше закупил автомобил от търг в САЩ за 3800$ и се оказва, че дължи на търга още толкова. Защо ли? Защото не разполагал с достатъчно налични пари да плати допълнителните такси към покупката и комисионната на търга, и автомобилът остава в техен склад за един месец. През това време обаче се трупат такси за престой и неустойки в размер на още 4000$. Така, горкият човек се оказа не само без автомобил, а и с близо 8000$ дълг.

Не всичко е това, което изглежда

Често на търговете непродаваемите коли отиват да умрат. Там ще намерите много „изгодни сделки“ за по 200-300$. Но придобиването на подобен автомобил би довел до повече неудобства, отколкото ползи. Освен това, за да се продадат по-лесно, много автомобили често биват полирани и излъскани до блясък преди да „излязат на сцената“. Това не означава, че всяка кола от търг е боклук. Сред милионите автомобили има такива, които си заслужават покупката и дори могат да бъдат придобити на нереално ниска цена. За да бъдем сигурни какво купуваме, ние винаги проверяваме историята на автомобила и дали VIN номерата между таблото, вратата и другите точки за идентификация си съвпадат.

Плащане

Много търгове изискват от купувачите да плащат в брой, което обикновено е оповестено предварително на уебсайта на търга. Друг вариант е с чек или кредитна карта. Но и тук има „скрити“ данъци, такси за регистрация и други разходи, които е нужно да бъдат проверени преди предприемането на покупка. Много важна подробност при покупката на автомобил, като частно лице, от САЩ и Канада е, че освен мито и ДДС в България, дължите и ДДС в страната на придобиване, което трябва да бъде платено по каналния ред преди автомобилът да напусне страната. Но, ако ползвате услугите на лицензирана фирма за експорт, като нас или други подобни, ДДС-то там се възстановява.

Лиценз

Навсякъде в Америка можете да намерите търгове на автомобили, отворени за обществеността. Това означава, че закупуването на автомобили на аукционни цени е опция за почти всеки дори ако нямате лиценз на дилър. Но прочетете отново точките по-горе! Разбира се има и такива търгове, които работят само за дилъри със специален лиценз за наддаване за превозни средства, където са и голяма част от добрите сделки. MOST AUTO разполага с бизнес лиценз за покупка от търгове, дилъри и частни обяви от Канада и САЩ. Това на практика ви дава възможност да избирате от всички автомобили обявени за продажба. И най-важното, при възможност, нашите колеги ще направят оглед на автомобила на място, а вие ще получите снимков и видео материал.

С правилния партньор при покупката на автомобил можете да си спестите всички лутания, главоболия и терзания. И мечтаният автомобил ще пристигне пред вратата на дома ви, докато вие си почивате и се наслаждавате на живота.

Имате въпроси?

12.921 ms. | 2.00 MB